Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

                                       ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΙΗΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΑΙΩΝΑ


                                                του ΠΑΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ

               

123 σελίδες γραμμένες απο τον συγγραφέα προς τιμήν των 100 χρόνων απο                                     την απελευθέρωση της πόλης μας και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό.

ΜΙΑ ΑΦΗΓΗΣΗ ΣΥΝΕΧΗΣ, με σύντομες, κοφτές “ανάσες” είναι η μέγιστη προσφορά της λογοτεχνίας στη συνείδηση των πολιτών , όπου ο συγγραφέας είναι στη σκιά, τα γεγονότα κρίνονται μεν, αλλά περισσότερο συμφωνούνται.

   Ενα πολύ σύντομο βιογραφικό :
O Πάνος Θεοδωρίδης (1948) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στα Γιαννιτσά, σπούδασε αρχιτεκτονική και συντήρηση μνημείων στο York της Αγγλίας..
Εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο που ίδρυσε με τον Κώστα και τον Λάκη Προγκίδη, υπηρέτησε ως αναστηλωτής και ενίοτε συνεργάτης σε εφορείες αρχαιοτήτων, σε ανασκαφές ελληνικών και ξένων αρχαιολογικών αποστολών, σε εμπορικές εταιρίες, ως σύμβουλος στην αυτοδιοίκηση, ως συντάκτης προγραμμάτων και μελετών, ως παραγωγός, ηθοποιός, παρουσιαστής και σεναρίστας σε θεάματα και ακροάματα (ραδιόφωνο, θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση), ενώ δημοσιεύει από το 1965 ποίηση και πεζογραφία, κριτικές και άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια, όπου είναι γνωστός ως Πετεφρής.
Συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Ταλιάνη:

 («Γη της Μακεδονίας», «Οι τέσσερις εποχές στην Ελλάδα», «Η ελιά στην Ελλάδα», «Επαγγέλματα που άντεξαν στον χρόνο», «Πάσχα στην Κέρκυρα» κ.ά.), με τον Γιάννη Μαρκόπουλο :(«Σεργιάνι στον κόσμο», «Για τον Ικαρο», «Λειτουργία του Ορφέα», «Ο ταχύτατος Λούης»).
Αρθρογράφησε στην
 «Καθημερινή της Βορείου Ελλάδος», 
στη «Μακεδονία»,
 στον «Αγγελιοφόρο» και τώρα στην
 «Ελλάδα σήμερα».

 Μετέφρασε Στράβωνα, Ψευδοσκύλακα, Αννωνα και δύο βιβλία του Νίκολας Χάμοντ, επέβλεψε οδηγούς για την Κωνσταντινούπολη, τη Βουλγαρία και την Αλβανία, έγραψε δύο θεατρικά έργα, μετέφρασε «Ορνιθες» και παρώδησε «Νεφέλες» του Αριστοφάνη.

Στο έργο του περιλαμβάνονται ποιητικές συλλογές («Το Μανιτάρι», «Στην αγκαλιά της Ντεζιρέ», «Ποιήματα που θα χαθούν στην ομίχλη», «Αραμπιέν»), μυθιστορήματα («Το Θεόπαιδο», «Το ηχομυθιστόρημα του καπετάν Αγρα», «Η δεξιά ερωμένη, Εσπανιόλα»), πεζά («Τι εφύλαγεν αυτός ο χαμαιδράκων», «Το ροκ των Μακεδόνων», «Επέτειοι ή τα πράγματα όπως θα μπορούσαν να 'χουν γίνει», «Υμνοι εναντίον γυναικών»), ενώ συμμετείχε σε δεκάδες άλλες εκδόσεις βιβλίων ( πρόλογοι, συνεργασίες) και περιοδικών («Τραμ», «Χάρτης», «Οικοτοπία», «Ελιμειακά», «Εντευκτήριο» κ.λπ.). 

Εκανε ραδιόφωνο στο ραδιοφωνικό σταθμό Μακεδονίας, στον 102 και στον 9.58, και έγραψε/παρουσίασε δεκάδες ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ3 (τελευταία, την «Εκατογραφία», με τον Βασίλη Κεχαγιά). Παρέδωσε μαθήματα κειμενογραφίας, ζωγραφικής και συμμετείχε σε εικαστικές εκθέσεις, έδωσε εκατοντάδες διαλέξεις επί ημίσεος του επιστητού -τουλάχιστον. 
Εχει βαθιά γνώση της Εγνατίας οδού και των νερόμυλων της Μακεδονίας.

 Εζησε σε Γιαννιτσά, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κέρκυρα, Γιόρκ, μετακόμισε συνολικά σε 40 σπίτια κι έχει χρησιμοποιήσει πολλά ψευδώνυμα. 
Τώρα δουλεύει στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού, του Μανόλη Σαββίδη.
Για να δείτε όλο το βιβλίο και πολύ ωραίες φωτογραφίες.
copy paste :
http://thessaloniki.photos.vagk.gr/el/mnu-mediafiles-gr/401-blg-0011-gr.html
----------------------------------------------------------------------------------------
Νοέμβριος 1987-Νοέμβριος 2019  
32 χρόνια γνωριμίας-συνεργασίας-φιλίας-σχέσης-γάμου και συμβίωσης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επαφές

του Nickie Zimov ενας νεαρός εξαιρετικά αισθησιακός καλλιτέχνης.

του Nickie Zimov ενας νεαρός εξαιρετικά αισθησιακός καλλιτέχνης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις